www.um.pabianice.pl
Zarządzenie nr 126/2021/P Prezydenta Miasta Pabianic z dnia 8 czerwca 2021 r. w sprawie zmian w organizacji i systemie pracy Urzędu Miejskiego w Pabianicach, spowodowanych stanem epidemii wywołanym zakażeniami wirusem SARS-CoV-2

Komunikat Łódzkiego Urzędu Wojewódzkiego dotyczący ujemnych skutków przezimowania - wymarznięć upraw polowych w okresie zimowym 2015/2016 w województwie łódzkim

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

Przeprowadzona wstępna ocena stanu przezimowania głównych upraw polowych w Polsce (wg. stanu na dzień 11 lutego 2016 r.) przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, wskazuje, że uszkodzenia mrozowe sięgają średnio w kraju około 10 % powierzchni zbóż. Uszkodzenia rzepaku mogą być większe. W rejonach północnych i centralnych kraju uszkodzenia roślin są miejscami duże. Informacje z kilku gmin potwierdzają złe przezimowanie części upraw ozimin w województwie łódzkim.

Zgodnie z dotychczas obowiązującymi w rolnictwie procedurami, szkody w oziminach mogą być szacowane dopiero po rozpoczęciu okresu wegetacji. Żeby wyjść naprzeciw rolnikom, którzy zamierzają dokonać przesiewów upraw ozimych, pozwalamy sobie na odstępstwo od tej zasady i radzimy rolnikom, żeby komisje na wniosek rolnika dokonały lustracji upraw, z wyraźnym zaznaczeniem, że te uprawy kwalifikują się do likwidacji i zostaną ponownie obsiane. Z lustracji upraw należy sporządzić notatkę.

W przypadku wprowadzenia przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmian w zasadach szacowania szkód w gospodarstwach rolnych, materiały zostaną udostępnione na stronie internetowej ŁUW.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij