www.um.pabianice.pl
Zarządzenie nr 126/2021/P Prezydenta Miasta Pabianic z dnia 8 czerwca 2021 r. w sprawie zmian w organizacji i systemie pracy Urzędu Miejskiego w Pabianicach, spowodowanych stanem epidemii wywołanym zakażeniami wirusem SARS-CoV-2

Feicht

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

Z Pabianic pochodzi Justyna Feicht. Urodziła się w 1968 r. Naukę pobierała w Szczecinie, a następnie w niemieckich szkołach artystycznych. W 2001 roku ukończyła studia filmowe w Dortmundzie. Jest niezależną operatorką filmową i dokumentalistką.

Geboren 1968 in Pabianice, Polen. 1983 Lyzeum für Bildende Künste in Stettin, Abschluss mit Abitur und Diplom als Designerin. 1991-93 Studium der Malerei an der Kunstakademie Düsseldorf. 1994-2001 Studium Film/Fernsehen/Kamera an der Fachhochschule Dortmund. 1995-2001 freie Kamerassistentin. „Das Mädchen, das zu spät kam” ist ihr Abschlussfilm and der FH Dortmund im Fach Kamera.

Filmografia (do 2005 roku)

(Auswahl/Kamera)

Sandra, come back, 1997, Regie: Sabine von Schroeter (Kurzfim)

Gestern, 1997, Regie: Patrick Metzger (Spielfim)

Zwischen vier und sechs, 1997, Regie: Corinna Schnitt (Kurzfilm)

Immaculata, 1998, Regie: Barbara Illand (Spelfilm)

Raus aus Seine Kleidern, 1998, Regie: Corinna Schnitt (Kurzfilm)

Asian Love Syndicate, 1999, Regie: Christian Thede (Kurzfilm)

Das schlafende Mädchen, 2001, Regie: Corinna Schnitt (Kurzfilm)

Die Ordnung der Tiere, Regie: Ewa Sophie Kippels (Spielfim)

Das nächste Mal, 2002, Regie: Corinna Schnitt (Kurzfilm)

Schloss Solitude, 2002, Regie: Corinna Schnitt (Kurzfilm)

Das Mädchen, das zu spät kam, 2002 Kamera Und Regie (Dokumentarfilm)

Mia, 2004, Regie: Philipp Schäfer (Kurzfilm)

Durchfahrtsland, 2004, Regie: Alexandra Sell (Dokumentarfilm)

Die Kunst des Liegens. Zur kulturellen Ikonografie des Denkenes, 2005, Regie: Lioudmila Voropai (Dokumentarfilm)

Vater und Feind, 2005, Regie: Susanne Jäger (Dokumentarfilm)

Zeit ohne Eltern, 2005, Regie: Celia Rothmund (Dokumentarfilm).

Justyna Feicht pracowała dla telewizji: ARTE, 3SAT, ZDF, ARD, MDR oraz takich producentów jak m. in. Prounen Film, Büchner Filmproduktion, FocusFilm, Strandfilm.

Mówi o sobie: Jestem polsko-niemiecką kamerzystką, absolwentką szkoły filmowej – University of Applied Sciences and Arts w Dortmundzie (2001). Pracuję jako niezależny operator filmowy (Director of Photography) odpowiedzialny za stronę wizualną realizowanych produkcji, głównie dokumentów dla niemieckiej telewizji publicznej i kina. Współpracuję także z artystami wideo i wykonują okazjonalnie wideoklipy muzyczne. Lubię podróże i współpracę z ludźmi. Pracowałam w wielu krajach i chciałabym kontynuować swoją działalność międzynarodową. Oprócz filmowania zajmuję się również fotografią.

Obecnie Justyna Feicht współpracuje z Susumu Miyazu w ramach zespołu Double Circle Tokyo w Japonii. W 2020 roku ich film na temat megalitów Kanayama w prefekturze Gifu zakupiła angielska telewizja BBC - Future’s. Megality japońskie są porównywalne z angielskim Stonehenge.

O pracy nad tym dokumentem pisała Celine Marks związana z Double Circle: (…) With only a few hours of midday warmth the hill is bustling. Tea pickers, salamander, buterfly passes through; moss on rock, wind through trees and birds. Spiders cast their lines and in a glint, I am suspended in a heterophonic haze as, kith to the nested cycles of the gamelan. Sun slow above and we transient beings below sound out our call and response through the colotonic support of megaliths. At onsen before parting ways Justyna and I exchange impressions concluding to express the megaliths and awarenesses they potentiate, through film. The following week news comes that her pitch of the Kanayama Megaliths was selected fo BBC Future’s Japan 2020.

Despite there being not a trace of yellow in the forecast, the sun shines plenty upon the first week of December. Plentiful also is wind and cold and I will never see a winter scene on screen the same way again. It is remarkable and engaging to see Justyna an Susumu co-founders of Double Circle Tokyo at work; navigating the elements, equipment, people and multiple languages, under the obfuscations and revelations of a one-way sun and shifting clouds.

https://www.doublecircletokyo.com/

https://justynafeicht.jimdofree.com/

https://www.filmportal.de/



Autor: Sławomir Saładaj


W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij